Fyrtiotredje inlägget

Ett däck!


Ja, det har hänt mycket denna helg. Men ska kanske börja från början för att få en helbild av helgen. För några veckor sedan så byter vi om till sommardäck på bilen. Och i veckan som var så gjorde i rent vinterdäckena för att ställa undan dem, innan vi åker till Göteborg, så de slipper ligga ute. Bent säger att ett av hjulen måste vi ha som reservhjul då förra ägaren sagt att det inte fanns något. Han är på väg att lägga i ett däck och märker att det visst finns ett däck där. Så våra fyra vinterdäck fick gemensamt göra sällskap hem till Bents föräldrar där vi skulle förvara dem under sommaren.

I fredags så åkte vi till Göteborg. Åker kvart i sex hemmifrån och beger oss iväg söderut. Vid åtta så bestämmer vi oss för att vi åker in till Lysekil och äter pizza. Båda är hungriga och det är en bit kvar tills vi är framme. Vi åker in och letar efter en pizzeria. Vi åker förbi en men vi tänkte åka till Gamlestaden. Men där fanns det bara industrier så vi vänder och åker tillbaka. Utanför pizzerian som vi ska till är det kullerstensgata. Vi kommer åkandes nerför den och ska svänga ut på en annan väg för att komma in på parkeringen. Men innan vi svänger så ser jag något konstigt på gatan. Ser inte vad det är och hinner bara ropa till och sen har vi kört över vad det nu var. Jag säger att nu fick vi säkert punka. Inte trodde jag på det inte, men jag sa så för att det skulle kunna gått så. Vi parkerar bilen och jag kollar på framhjulet på höger sida. Och jo men visst, självklart så har vi punktering på däcket. Vi går dit det skedde och ska kolla vad det var i vägen. Vi hittar det efter ett tag och det är en sådan där färgskrapa, trekantig med sylvassa hörn.
Vi ignoerar problemet och sätter oss för att äta pizza. Efter måltiden så ska vi betala. Med kort hade vi tänkt oss, men det går inte. De kan bara ta emot kort på måndagar och tisdagar. Men vi blir hänvisade till en uttagsautomat på andra sidan vägen så vi går dit och sen tillbaka för att betala. Helt knasigt. Lysekil som är en turistort, speciellt på sommaren, och en pizzeria som inte tar kort 5 av veckans 7 dagar. Kan inte gå runt för dem. Eller ja... tydligen så gör det väl det. Jag kunde förstått att det inte gick på en helg men bara på måndagar och tisdagar... jag säger då det.
Sen så är det bara att sätta igång att packa ur bagaget och ta fram reservhjulet. Väskor och allt hamnar i baksätet. Bent höjer upp bilen och den börjar rulla bakåt. Handbromsen är i, men inte tillräckligt. Så... det åtgjärdat och vi fortsätter byta däck. När allt är klart åker vi iväg. Bent är lite negativ. Väl förståeligt, men jag försöker lätta upp stämningen. Måste ju se lite komiskt i det med. Åker i alla fall förbi det hus där han som yngre tillbringade en vecka med familjen plus bekanta. Sen tar vi färjan för att sen fortsätta på E6 söderut. Vi måste dock stanna för att tanka och fylla lyft i däcket. Hittar inget som är öppet så vi tankar bilen på ett ställe och så söker vi oss vidare till en nattöppen mack för att få fylla luft. När vi äntligen hittar det så får vi inte luftgrejen att fungera. Vi inser att munstycket är borta så jag går in för att hämta det (det borde stå en lapp att man ska hämta det i kassan). Vi sätter fast det men det glappar, men vi försöker ändå men det går inte. Munstycket är trasigt. Det ligger till och med lösa skruvar i mätaren. Så det är bara att åka vidare. Eftersom det är dåligt med luft så får vi åka max 80km/timmen.
Fram kommer vi runt midnatt.

Lördagen går ut på att hitta ett ställe som kan sälja däck. Men vi hittar inget. Åker och åker men antingen har de stängt eller så har de inte däcket vi söker. Tillslut hittar vi ett ställe som är specialiserat just på det däcket vi vill ha. Åker in i en inhängnat område och finner att stället har stängt. När vi åker därifrån så skämtar jag att grindarna är stängda och vi får sitta här i natt. Och visst så är grindarna stängda. Står där ett tag och försöker komma ut. Bent tar ett telefonnummer som finns på utsidan. Sen åker vi runt för att kolla andra möjliga utvägar. Det står utfart vid ett ställe men grindarna är stängda men vi åker dit för att se om det finns någon knapp man ska trycka på där, men det behövs inte...grindarna öppnas automatiskt när vi kommer. Så allting löste sig!

På måndagen, alltså idag, så åker vi tillbaka till verkstaden för att höra efter. Jodå..det kan de nog ordna. De ska ringa och höra när de kan få in ett däck. Deras leveransställe hade det inte men skulle få in det imorgon. Så om vi hade tur så skulle vi få det bytt på onsdag men killen där sa att det brukar krångla så det brukar ta flera dagar så han kunde inte lova något. Så det var bara att åka hem igen utan bytt däck. Han sa dock att vi kunde åka med reservhjulet som vi hade och försöka hemma i Norge där däcket är mera vanligt.

Vad man kan uppleva med ett däck!


Ska inte sia om det som komma skall!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback