45 - 17 maj

Varför man firar den norska nationaldagen!

Igår var det 17 maj. Och alla som kan läsa denna blogg vet vad det innebär. Det är den norska nationaldagen. Och ja, norskarna firar den mycket. Och igår var det första gången för mig att fira 17 maj. Vad firar man då? Att norge blev eget land? Njae... inte riktigt. Fritt blev de den 8 maj. Det fick jag lära mig av ett tvprogram. De sa även att det är få norskar som vet att det var den 8maj som det blev fritt. Ja, men varför firar man då? Jo, det är samma anledning som Svenskarna firar sin nationaldag. Fast vi firar inte förståss. Norge fick sin grundlov denna dag. På Svenska innebär det att grundlaget togs denna dag. Och 6 juni antogs våran grundlag med, Sverige blev ett enat land när Gustaf Vasa blev konung.
Så med andra ord så har vi lika stor anledning att fira vår nationaldag som norskarna har för sin.

Igår så gick vi upp till Aurskogs kyrka, där började barneskoleeleverna gå i tåg bort mot barneskolen. Vi stannade inte för att kolla utan vi gick bredvid dem. Nog kollade vi alltid, men inte stillastående. Vi hälsade på Bents föräldrar, de var med i en motorcykelkortege. Det var iochförsig bara Bents pappa som vi hälsade på. Mamman stod längre bak och rökte. Sen gick vi vidare. Tog ut lite pengar, kollade in på Bents jobb och sen så gick vi till Barneskolen. Alltså så som låg och mellanstadiet hos oss. Högstadiet kan översättas som Ungdomskola och Gymnasiet som vidaregående. I alla fall så var vi där på skolgården. Det var säckhoppning, stavgång, golfputt, bollkastning, pilkastning och mycket annat. Det var försäljning av is, brus och pölse. Alltså glass, läsk och korv. Korvbrödet var förståss lompa, en platt runt äcklig sak. Men Bent gillar det, Bents kompis i Umeå gillar det och min kompis i Vänersborg gillar det. Galningar!
Vi var där en stund och sen gick vi hem. Var hemma ett tag och sen åkte vi till Björkelangen för att kolla på russetåget. Russ är ungefär detsamma som våra studenter. Här firar de inte studentdagen så som vi gör utan det är 17 maj och tre veckor innan. De går ihop några stycken och köper en minibuss, färgar den i sin russefärg. Som oftast röd eller blå. Sen åker de runt i den. I tåget så var det alla dessa minibussar sen var det lite annat. De delar ut russekort. Så som visitkort med bild och lite citat.
Efter de hade åkt förbi gick vi in till Bents mormor och drack kaffe (mamma), Ingefärsöl och åkt russinbollar och marmorkaka. Gott var det!

Efter det så var klockan 19 och vi åkte hem och gjorde iordning mat. Mamma gjorde kalkonstek. Mums vad gott det var.
En bra dag som gick fort. Men ser jag fram emot nästa år? Jag vet inte... så speciellt var det inte. Men mycket trevligt för barnen.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback