44 - Det här med Eurovision Song Contest!

Det här med Eurovision Song Contest!
I lördags så var det final. Jag pratar om Eurovision Song Contest, hädanefter förkortat till ESC. Där var det ett antal länder som tävlade i musik. Det är från början 42 länder som tävlar. Frankrike, Tyskland, Spanien och England är direktkvalificerade till finalen på grund av att de betalar så stora summor för denna tävling. Förutom dem så är top 10 från förra årets final direktkvalificerade. Hamnar de fyra förstnämnda länderna bland top 10 så blir det top 14 som går vidare. Ja ni förstår om ni inte redan vet om detta. I år så var det 14 som redan var klara för finalen. På torsdagen tävlade 28 länder för att få vara bland de 10 som gick vidare till finalen, för att i finalen vara 24 länder som tävlar. Hittills är det inget problem i arrangemanget. Egentligen!
Det som hände i år var att ett östeuropeiskt land vann. Vilken katastrof! Eller? Vad är problemet? Jo, enligt tidningar och människor som uttrycker sig däri tycker att helgens resultat är en katastrof. Enligt dem så kommer vi inte ha en chans att vinna tävlingen. Och då kommer inte bra och skickliga artister som The Ark vilja ställa upp i tävlingen. Speciellt inte när nivån är så låg i de andra länderna.
Nu undrar jag... vad är det som gör deras låtar mindre bra än våra? Kan det inte vara så att Serbiens bidrag som vann faktiskt var bra och förtjänade en första plats? Eller är det så att Serbien vann enbart på grannländerna röstar på varandra? Ja... detta med att grannländerna i östeuropa röstar på varandra har också tagits upp och hur man löser problemet. HALLÅ! Vad gör vi inte själva då? Vilka röstar vi på och vilka får vi poäng ifrån? Alla är nog lika stora kålsupare i det här fallet. Problemet för oss i det här fallet är att vi inte har så många grannländer. För hade det varit åt andra hållet så hade vi inte gjort uppror utan tackat och tagit emot och erkännt oss själva som en bra musiknation. Ja, det är vi också, för länder med vår musiksmak.
Det hela handlar om musiksmak, hur olika den är. Experter tillfrågas hur vi ska lösa problemet och ett förslag är att införa jury igen. Ja, kanske det. Men då ska vi även ha så i Sverige när vi avgör våra delfinaler. För även här så har musiksmaken varierat stort i tävlingen. Vad är det för skillnad?
En annan lösning bör vara delfinaler, där de 42 länderna delas upp i till exempel syd, öst, mitt och nord Europa. Där vi skulle tävla mot Norden samt Baltländerna. Och sen är förslaget att tre från varje delfinal går vidare till en final där en vinnare utkoras. Ja... varför inte? Det kanske skulle fungera. Men undgår man då problemet? Vad ska vi göra för att Sverige inte ska rösta på Norge baraför att de är grannar till oss eller tvärtom?

Jag anser att Serbien är värdiga vinnare! Absolut, inget snack om den saken. Sen så tycker jag väl att reglerna borde göra om så grannlandsröstning undviks så mycket som möjligt. Kanske delfinaler är en lösning. Och i finalen så är det en jury som avgör. För som det var i år var det så gott som enbart öst som hamnade top 10. Och väst och nord på botten. Ska alla ha en chans i tävling så borde reglerna ändras.

Men som jag nämnt men vill förtydliga.... Serbien och Marija Serifovic är värdiga vinnare. Hon hade en underbar röst och låten var väldigt bra. Grattis Serbien till vinsten och hoppas att finalen hos er nästa år kommer vara bättre än årets. Både röstningsmässigt och själva programmet.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback