Bensinpris och miljö

Det är väl inte så enkelt att högt bensinpris förbättrar miljön på så sätt att folk kommer att köra mindre bensindrivna föremål. Nästa år kommer bensinskatten att öka. Det kan man se här. Och det är väl inte allt som står, men bland annat. Och tillhörande fråga lyder: Är det rätt att höja bensinskatten för att rädda miljön? Och svarsalternativen är ja och nej. Men är det verkligen svart eller vitt? De i storstäderna kan ju faktiskt lämna bilen hemma och ta kollektivtrafiken till jobbet. De kan faktiskt välja att tanka mindre och spara på miljön i och med att de kör mindre bil. För det är sant, att bilkörning skadar miljön, både själva körningen och avgaserna.
Men de som bor i mindre städer eller i byar, de har inte något val. De måste ta bilen till jobbet. De måste ta bilen för att köra barnen till fritidsaktiviteter och dyligt. Och nej, det är inte frivilligt. Alla kan inte bo i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Det finns inte jobb nog och definitivt inte bostäder till alla där.
Och visst, det är väl inte bara de ställena som har kollektivtrafik, det finns massor av andra mindre städer med. Falun där jag kommer ifrån har bra kollektivtrafik i stort. Går fyra gånger i timmen i högtrafik och man kan ta sig fram någorlunda till nästan hela staden och utkanter. Men inte hela tiden och inte överallt. Om du inte har ett dagis i grannskapet (om du har tur nog att få plats där också) så måste du först lämna barnen, sedan till jobbet och sen hem samma väg om du inte ska handla också förståss. Det går inte om man ska hinna hem och göra något hemma innan det är dags att sova. För även om det går bussar dit man ska, så går de inte hela tiden som i tex. Stockholm.

Ja, jag tycker det är bra att bensinpriset blir dyrare, för dem i storstäderna, där det finns alternativ till bilen. Men för dem på landet eller i mindre städer ska det inte straffa sig för att kommunen har mera invånare/jobb. Nej, fy för regeringen säger jag. Ut på landet mer er några år så kanske ni förstår hur det är där.

Sen de andra punkterna... ja du... de är en sak för sig, var för sig.
på plussidan ligger:
att tobaksskatten höjs,
att ölskatten höjs,
skärpta regler för innehav av farliga hundar,
abort tillåts för utländska kvinnor,
ny gymnasial lärlingsutbildning.

På minussider finns:
att vinskatten sänks,
höjd skatt på bensin och diesel,
höjd tv-avgift,
slopad förmögenhetskatt,
ny kommunal fastighetsavgift,
buggning tillåts,
slopning av lånedator,
slopande av arbetslivserfarenhet för intag på högskolan.

Visst så är några som ska vara på båda sidor, som sagt, allt är inte svart eller vitt. Men det tar vi någon annan gång.

Kommentarer
Postat av: Rikard

Vet inte varför politikerna i sverige vill höja skatten på bensin. Sveriges utsläpp syns inte på världskartan!? Tycker vi kan börja bry oss efter att de mer befolkade länderna fått tummen ur röven!

over n' out!

2007-12-18 @ 20:34:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback